P-21 Opplæring av studiegruppeledere – en støtte for nye studenter

Lenke til presentasjonen

Grethe Moen Johansen, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Johansen jobber i Studieverkstedet, en enhet under Læringssenter og bibliotek, som støtter studenter i akademisk skriving og studieteknikk. Johansen er utdannet sosialantropolog, arbeidslivspedagog og coach.

Oppsummering
Mye studiearbeid foregår i grupper. Pålagt samarbeid kan være vanskelig. For å sikre utbyttet av gruppearbeid har vi utviklet et opplæringstilbud i gruppeledelse. Studenter lærer å bli studiegruppeledere som tilrettelegger for nye studenters læring i grupper. Ideen har vi tatt fra Peer Assisted Learning (PAL) og deres PAL leader training.

Sammendrag (Abstract)
Å gi førsteårsstudenter tilgang til andreårsstudenter på samme fag er en mye brukt metode for faglig støtte og sosial tilknytning. Studenter har lenge blitt brukt som ressurser i medstudenters læring. Disse studentene har mange titler på HiOA; studentassistenter, lærerassistenter, kollokvieledere, mentorer m.fl. For å sikre kvaliteten på disse studentenes arbeid har Studieverkstedet utviklet et sentralisert opplæringstilbud i gruppeledelse. Vi bygger mye av vårt opplegg på metoder og verktøy utviklet innen Peer Assisted Learning (PAL) og PAL leder opplæring fra England. Her vektlegges arbeidsmåter preget av struktur, selvstendighet og deltakelse, for å gi førsteårsstudenter gode studievaner.

PAL konseptet ble utviklet ved University of Missouri, Kansas City i 70-årene for å støtte studenter som tok fag med høy strykprosent. I USA ble konseptet kalt Supplemental Instruction. I England har man utvidet bruken av PAL til å støtte studenter på alle fag, og ikke bare spesielt i utfordrende emner.

Vi observerte en PAL leder opplæring ved Bournemouth University (BU) våren 2015 som ledd i en Erasmus utveksling. Se mer om PAL på BUs nettside https://www1.bournemouth.ac.uk/students/library/guests-visitor-information/peer-assisted-learning-pal

PAL blir også kalt Peer Assisted Study Sessions (PASS) med nasjonalt senter i University of Manchester http://www.pass.manchester.ac.uk/, se også: http://www.pass.manchester.ac.uk/training-workshops/

Jeg ønsker å presentere vårt opplæringstilbud til studiegruppeledere:

  • Prinsippene
  • Hvordan få utdanningene til å bruke studiegruppeledere
  • Hvordan utdanningene har brukt studiegruppelederne
  • Smakebiter fra opplæringen
  • Håndbok for studiegruppeledere
  • Tilbakemeldinger fra både studiegruppeledere og førsteårsstudenter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.