KickStart Lillehammer

Skrevet av Torunn Tøsse Løvseth og Iben Kardel ved Høgskolen i Innlandet.

KickStart Lillehammer ble første gang arrangert ved studiested Lillehammer ved studiestart 2015. KickStart er et frafallsforebyggende tiltak initiert av ledelsen ved tidligere HIL, som setter fokus på studentenes trivsel fra første dag og at studentene skal lykkes.

KickStart ble startet opp med bakgrunn i undersøkelser som viser at studenter med sosial tilhørighet til studiet sitt i langt høyere grad lykkes i studiene, og med inspirasjon fra boken «Å tilrettelegge for at studentene skal lykkes» av Harald Åge Sæthre (2014) og prosjektet Studenters suksess i høyere utdanning (UiB).

Å få en god start på studieløpet er en viktig forutsetning for å lykkes senere i studiet. Oppstarten er viktig for å forhindre frafall og for å skape et godt læringsmiljø. Studiestart er også for mange et endringspunkt der de flytter, møter mange nye mennesker og et nytt studie. Det er derfor viktig å forberede studentene godt på den nye tilværelsen.

Det kortsiktige målet med KickStart er at studentene skal få møte sitt studium, dets ansatte og sine medstudenter før fadderuken starter. KickStart er obligatorisk for alle førstesemesterstudenter på års- og bachelorstudier og er både faglig og sosialt. Det er en del av studiet, slik at de nye studentene blir kjent og forberedt på videre studier helt fra dag en. Studiet/fagmiljøet skal legge til rette for at studentene blir kjent med hverandre, studieleder og med forelesere. KickStart skal bidra til at studentene fortere skal bli kjent med innholdet i sitt studium, hva som forventes av dem som studenter og hva studiet krever (studiets form, innhold og mål). Videre skal de finne seg til rette i miljøet ved høgskolen og bli trygge på ulike praktiske forhold, og studentene skal forberedes på den nye tilværelsen som student.

Det langsiktige målet er å tilrettelegge for at de nye studentene skal føle sosial tilhørighet, mestring og trivsel. Dette har betydning for studievaner og læringsmiljø, som igjen er frafallsforebyggende.

KickStart arrangeres mandag til onsdag i studiestartsuka (uke 33), i dagene før den offisielle åpningen (onsdag ettermiddag) og før Fadderuka starter (onsdag etter offisiell åpning). Fadderuka går fra onsdag ettermiddag til søndag.

KickStart arrangeres i forkant av Fadderuka slik at de nye studentene skal ha fått mulighet til å bli kjent før Fadderuka starter og bidra til at så mange som mulig også får en positiv opplevelse med Fadderuka.

Fagmiljøene har ansvaret for innholdet i KickStart for sine studier, med utgangspunkt i noen felles rammer og målsetninger. Studieadministrasjonen samarbeider med fagmiljøene om logistikk, rom, informasjonstiltak knyttet til studiestart generelt og KickStart spesielt.

Evaluering av HiL Start, ØKADM-studiet

Rapport: Utviklingsarbeid mot frafall

1 Response

1. Tone Stokke sier:

Opplegget virker veldig spennende og bra – noe som gir de nye studentene en skikkelig kickstart på studiet sitt! Synes særlig det er en spennende tankegang å lage faglig relevante case-oppgaver som studentene må løse sammen i grupper de første dagene. Er dette noen dere gjør på alle studieprogrammene eller er det spesielt for ØKADM-studiet?

På UiB er det en stor andel av studentene som ikke deltar på fadderuken, men fadderuken her begynner samme dag som studiestarten. Siden studentene hos dere har rukket å bli kjent før fadderopplegget starter, vet dere om det har hatt noe effekt på oppmøte i fadderuken?